In Memoriam Prof. Dr. Mihai Maxim

03.08.2017 22:18

Membrii Centrului de Studii Turce din Facultatea de Istorie, Universitatea din București anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a fondatorului, reputatul turcolog Mihai Maxim, la vârsta de 74 de ani. Profesor emerit al Facultății de istorie, Universitatea din București, director al Centrului de Studii Turce, director fondator al Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantermir” din Istanbul (2005-2010) și membru de onoare al Academiei Turce de Istorie, profesorul Mihai Maxim, a lăsat în urma sa o operă științifică dedicată istoriei relațiilor româno-otomane și a Imperiului otoman.


„ Sunt savanţi a căror viaţă se confundă cu opera scrisă pe care o lasă posterităţii. Alţi învăţaţi strălucesc mai mult prin înrâurirea pe care o exercită asupra colegilor lor de diverse generaţii, stimulează vocaţii şi „fac şcoală”. Mai rare sunt situaţiile când una şi aceeaşi persoană se evidenţiază în egală măsură pe amândouă aceleaşi planuri. Profesorul Mihai Maxim este unul dintre aceste cazuri fericite” – scria prof. dr. Bogdan Murgescu în 2004, la publicarea volumului în Studii şi cercetări de turcologie contemporană. Omagiu Profesorului Mihai Maxim, coord. Călin Felezeu, Cluj-Napoca, 2004.


Istoricul Mihai Maxim s-a născut 9 noiembrie 1943 la Vorniceni, judeţul Botoşani și a urmat cursurile liceale la Iaşi. În 1961 a devenit student al Facultății de Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și din 1963 a primit o bursă pentru a se specializa în domeniul studiilor orientale în Uniunea Sovietică. Astfel, și-a continuat studiile inițial la Facultatea de Studii Orientale a Universităţii din Baku (Azerbaidjan), apoi la Universitatea „Lomonosov” din Moscova, unde s-a specializat în osmanistică cu Ana S. Tveritinova. Din 1968 a devenit asistent stagiar la Facultatea de istorie a Universității București, unde a îmbrățișat cariera didactică până la pensionare în 2011, fiind din 1976 asistent titular, lector universitar 1978, conferențiar 1990 și profesor din 1993. În perioada 1969-1972 a urmat un stagiu de cercetare în Turcia, sub îndrumarea profesorului Halil Inalcik, care i-a devenit mentor pe viață. A fost visiting professor la Columbia University (1990-1991), Universitatea din Istanbul (1995-2001), Universitatea din Venetia (2002-2003), Universitatea Fatih din Istanbul. A fost coordonator științific pentru numeroși doctoranzi din Romania, Italia, Japonia, Turcia, Iran.

Cariera sa științifică a fost dedicată studiului relațiilor româno-otomane. A publicat peste 100 de titluri, între care volumele Culegere de texte otomane, 1974, Limba turco-osmana. Curs practic (1984, 1993, 2004), Țările Române și Înalta Poarta.Cadrul juridic al relatiilor romano-otomane in Evul Mediu, 1993, L’Empire ottoman au nord du Danube et l’autonomie des Principautés Roumaines au XVIe siècle.Ėtudes et documents, Istanbul 1999, Noi documente turcesti privind Tarile Romane si Inalta Poarta (1526-1602), Brăila, 2009. Cel mai recent volum publicat este Documente noi din arhivele turcești, Vol. I, Brăila, 2016În ciuda diverselor titluri academice și diplomatice pe care le-a avut de-a lungul vieții, Mihai Maxim a solicitat întotdeauna tuturor să i se adreseze cu formula „Domnul Profesor”, considerând că funcțiile vin și trec, dar vocația de profesor este pe viață. "Cer colaboratorilor mei să nu îmi spună domnul director, ci domnul profesor, pentru ca asta este ceea ce am iubit cel mai mult, ce rămane stabil și ceea ce contează", spunea într-un interviu din 2011. Locul său favorit era la masa de lucru din Sala de Studiu a Arhivelor otomane din Istanbul, Bașbakanlık Osmanlı Arşivi.


"Daca ar fi să-mi reiau viața de la capat, aș alege fără cea mai mică ezitare același drum, adică aceeași aventura pasionantă, dureros de frumoasă, a cercetării știintifice (a Adevarului, a arhivelor în primul rând) și a Catedrei universitare... Nimic nu se compara cu bucuria unei noi descoperiri, fie in domeniul ideilor, fie al documentelor, fie al sufletelor tinere, doritoare de nou, de puritate, de perfecțiune.” Profesorul Mihai Maxim (9 noiembrie 1943 – 3 august 2017)


Sincere condoleanțe familiei, suntem alături de doamna Maxim și fiul lor, Liviu în aceste momente dificile.


Başınız sağ olsun, Hocam! Dumnezeu să vă odihnească în pace, Domnule Profesor!